New widzę zbyt dużej aktywności kolegów w tych tematach.
Chciał bym poznać wasze Yamahy i co zmienialiście w nich żeby były bardziej przygotowane na ADV.
Obecnie joja TT600e Belgarda zakupiona w sierpniu czeka na kilka modyfikacji.
Gdzieś na forum TTR znalazłem rysunki nowych setów obniżające pozycje “motórzysty” o jakieś 35mm.
Jest to pierwszy mod jaki wprowadzam bo bardzo często wadze butami o osłony boczne wręcz zahaczam się o nie, a garbienie w pozycji stojącej to masakra. Dopiero po tym modzie będę myślał o pozycji kierownicy.
Więc koledzy RATowicze zapraszam do dyskusji rozkręćmy trochę to forum od strony technicznej
Każda Yamaha i jej mody są tutaj mile widziane
mod przedniego zawiasu (wymiana wkładów +30mm - Miotacz),
wymiana amora tył na 46mm (TFX +25mm).
Brakuje manetek grzanych (np. Koso).
Natomiast to czego nie posiadam i wg mnie przy takim użytkowaniu niepotrzebne w tym moto to: stopka centralna, bezdętki, gmole, tylny bagażnik, stelaż pod sakwy, kufer/kufry, halogeny, kanapa komfortowa, osłona lampy, lusterka składane, wysoka szyba, filtr powietrza piankowy nasączany, wysoki wydech, itp.
Ja swojego XT660R kupiłem nie dawno i sie nie nacieszyłem bo połamałem rękę. Ale kilka modyfikacji juz zrobiłem.
Zalozylem szersza (810mm), wyższą o 1cm i bardziej wyprostowana kierownicę, opony mitas e09, handbary acerbis (przez poprzednie mam kontuzję) i bagazniczek pod jakas torbe lub wałek.
Zamowilem jeszcze podnozki SW-motecha, ale jeszcze nie dotarły.
Ja tez na T7 latam. Ładna lista modów. Dla mnie gmole to podstawa. Jeszcze się uczę, może dlatego . Składane lusterka zawsze. Połamałem kilka.
Do Borysa na zawias sie zapisałem, ciekawy jestem jakie będą efekty.
Przydały by mi sie szersze sety, klamkę sprzęgła skróciłem żeby była na 1 palec. Mam bagażnik, zastanawiam sie czy nie zmienić go na same uchwyty. Moto okleiłem całe.
Cóż, jak widać T7 można różnie modyfikować.
Myślę nad zmianą mapy silnika i pozbyciem sie katalizatora .
Najlepsze jest to że jest taki duży wybór akcesoriów do tego motocykla. LWG
Też ujeżdżam ten sprzęt. Również myślę o obniżeniu podnóżków bo przy jeździe na stojąco pozycja nie zbyt komfortowa. Podnosiłem kierownice ale to nie to. Zabieram się za to już 2 rok i jakoś nie mam weny twórczej.
Witam,
Przez pół poprzedniego sezonu posiadałem XT660R z którego byłem zadowolony ale okazał się za ciężki dla mnie i zmieniłem na lżejszy moto.
Jednak przez te kilka miesięcy zrobiłem w nim:
oponki Michalin Anakee Wild
okleina od MotoOSW
podnóżki off (oryginały się nie nadają w teren w ogóle) bardzo podobne do tych z aukcji tyle że srebrne
płyta pod silnik zakupiona na grupie na FB, idealnie pasowała
gripy PROGRIP 791
handbary Racetech (pasowały idealnie, wcześniej kupowałem uniwersalne i się nie nadawały, ale bez wkładu aluminiowego. Chroniły klamki ale pancerne nie były jednak sporo tańsze)
Miałem na nim jakieś gmole ale zdjąłem bo nie pasowały do płyty. Wolałem ochronić spód i pompę.
Mam je na sprzedaż jakby ktoś potrzebował.
Teraz czekam na sezon z Hondą CRF300L
Moja TT dalej w przebudowie. Czekam na te nieszczęsne sety, a w międzyczasie pozbawiłem jej całego przodu. Muszę coś pomyśleć nad dobrze umiejscowioną nawigacją.
Co do nawigacji to u siebie w tenere mam ją sztywno i dobrze widać z pozycji siedzenia. Gorzej juz jest kiedy stoisz. Ostatnio zastanawiam się nad regulacją. Tak żeby w prosty sposób można bylo ją bardziej do poziomu ustawić. Nie ma znaczenia, czy bedzie to na kierowcy, czy nad zegarami. Potrzeba w moim przypadku wynika z tego, że jazda jest mieszana (asfalt/teren).
U mnie Xt660R z modyfikacji które zrobiłem by lepiej śmigało w offie to . Kanapa obszyta Blackbirdem dupa się nie slizga . Podwyższenie kierownicyvo 30mm. Wydech 2w1 z płytą pod silnik większy prześwit. I waga mniejsza jakies 10kg.Amortyzator centralny hyperpro mega poprawa trakcji i nie dobijam już silnikiem do ziemi przy ostrzejszej jeździe. Aktualnie wpakowałem WP48 na przód. Także drewniany zawias xteka odszedł tam gdzie jego miejsce do lamusa.
Fajnie to wykombinowałeś. Planujesz jaka szybę do tego czy zostaje tak jak jest? Ciekawe ile finalnie to będzie ważyć? Jednak takie zastosowanie do półek to plus waga na kierownicy. Ja docelowo też będę wieże zakładał do xteka.
Cześć, “wściekła krowa” taką nazwę dały dzieciaki jest po pierwszych jazdach. Na chwilę obecną wygląda to jak na zdjęciu. Jecze dorobię jakąś szybę ale to już w wolnej chwili. Teraz czas na nagrywanie śladów i pomoc przy nowym TET jak jeszcze coś zostanie bo pracę idą błyskawicznie.
To jest zupełnie inny motor, teraz bez podwyższania kierownicy mam super pozycję, aż się martwię co będzie jak ją podniosę żeby amortyzator skrętu wstawić