Opis (krótki): Jest to malownicza trasa w 90% prowadząca po suwalskich szybkich szutrach przeplatanych asfaltem. Śpieszmy się z nich korzystać, bo jeszcze teraz w okolicy jest ich mnóstwo, ale znikają w oczach zalewane asfaltem (chciało się do Unii, to macie ). Pozostałe 10% trasy to odcinki leśne lub polne drogi. Trasa oryginalnie pochodzi z eventu Endurosuwalszczyzna organizowanego przez Bazę Motocyklową Malesowizna, w której polecam nocleg, kawę oraz ognisko u Michała, właściciela bazy. Oryginalnego traka nieznacznie zmodyfikowałem, wycinająć kilka nielegalnych fragmentów, zaktualizowałem pod kątem zakazów wjazdu oraz wyeliminowałem jeden odcinek który jeszcze rok temu był szutrem, a dzisiaj już asfaltem. Trasa została również objechana w majówkę 2023, z której to wyprawy pochodzi poniższy opis. Zarówno początek jak i koniec trasy jest na kempingu, aczkolwiek można zacząć i skończyć w dowolnym miejscu.
Informacje dodatkowe:
- Trasa objechana w całości 1 maja 2023
- Motocykle: Honda CRF300L, BMW R1200GS oraz Honda Africa Twin Adventure Sports
- Opony odpowiednio: Michelin Tracker, Mitas E-09, Pirelli Scorpion MT90
GPX: https://forum.rat-adv.com/t/suwalskie-szutrostrady-1-petla-malesowizna-81-km-gpx/2234 (dostępny po zalogowaniu dla użytkowników z odpowiednimi uprawnieniami)
Opis (szczegółowy):
- Zaczynamy w Bazie Motocyklowej Malesowizna
- Lecimy od razu na szutry - tak wygląda większość trasy
- Suwalszczyzna to rejon pagórkowaty, po drodze mamy takie widoczki
- Następnie mamy tzw. “mały punkt widokowy”
- Oraz duży punkt widokowy
- W okolicy wsi Makowszczyzna jest fragment polny
- Za miejscowością Hańcza jest jedyny na trasie trudniejszy fragment leśny - zjazd w dół koleinami (albo podjazd, w zależności z której strony się jedzie)
- Potem mamy fajny bród - lewą stroną płytki
- Potem znowu polna droga i może być błoto
- Następnie już szutry i asfalt z powrotem do Bazy