Serwis ułatwiający wyznaczane legalnych ścieżek

Witam:

celem serwisu jest połączenie na jednej mapie następujących warstw:
drogi powiatowe i gminne nie asfaltowe czyli off
drogi inne nie asfaltowe czyli off
Lasy Państwowe (których właścicielem jest skarb państwa)
Parki Narodowe
Rezerwaty
Parki krajobrazowe

nałożenie tych warstw pozwala na zorientowanie się jak wygląda stan legalności dróg
podstawy użytkowania są zawarte na filmie: maps rats - YouTube

całość wygląda tak:

dodatkowo jeśli ktoś chce to może przekonwertować swój track na kml i wgrać do mapy
wówczas zobaczy jak jego ścieżka wygląda po nałożeniu na mapę (dzięki @KurtVail )
plik gpx można przekonwertować na kml używając np tego serwisu:

plik wczytujemy (ustawiamy plik lokalny i wczytujemy kml)
image
następnie klikamy dodaj warstwę
dodana warstwa wygląda tak:
image

info o dostępie do serwisu jest tutaj (dostęp tylko dla osób posiadających konto na forum):
https://forum.rat-adv.com/t/dostep-do-serwisu-maps-rat-adv-com/755

5 polubień

Opcja wgrania swojej trasy i sprawdzenie jej legalności jest bardzo fajna. Działa mi na jednym pliku ale już drugi również KML nie wgrywa

no mnie się udało wgrać dwa pliki

1 polubienie

ok, okazało się, że po ponownym przekonwertowaniu plik działa poprawnie :+1:

1 polubienie

nie działa coś ten link :confused:

nie byłeś dodany do grupy rats-simple co powodowało że nie mogłeś wejść na tą stronę
powinieneś być w niej, poprawiłem, powinno być ok

1 polubienie

Czy ten serwis jest dostępny tylko dla osób, które już wrzuciły trasę? Tzn. jeśli chciałbym dodać swoją pierwszą, to nie mogę się nim posłużyć?

No miales 90 dni na wrzucenie traka, obecnie jestes w poczekalni, poki nie wrzucisz czegos sensownego

Z serwisu mogles korzystac przez 90 dni.
To sobie poczytaj

Z barzdziej szczegolowymi pytaniami pukaj do @mbaginski

Okej, ale w linku który podesłałeś jest napisane:

• dostęp do podglądu traków jest dla wszystkich
  • osoby będące w poczekalni mają dostęp na zasadach ogólnych - konto demo

No ale spoko, znalazłem link w filmie instruktażowym, trochę naokoło ale działam z trasą dalej.

1 polubienie

Doloze link do artykulu

1 polubienie

Pomysł na usprawnienie.

Czy dałoby się włącza/wyłącz mapy satelitarne przenieść na górze warstw, już bez podwarstwy? Poprostu nazwa mapy satelitarne i sam “check box” do ich włączania.

Usprawniłoby to szybkie ich włączenie do szybkiego podglądu i ponowne szybkie wyłączenie.

Idealnie gdyby można to było robić jakimś skrótem klawiszowym lub np. duży przycisk na górnym panelu gdzie są narzędzia lub przycisk w rozwijanym menu a nie dopiero na warstwach.

Na gore moge przeniesc, skrot klawiaturowy niestety nierealny

Natomiast z milych rzeczy wystartowaly prace nad komponentem do pokazywania map i wyznaczania gpxa

czyli bedzie 2 w 1

Ale cierpliwosci…

4 polubienia

@areen cześć. Mam podobny klopot z linkiem. Trochę zagoniony byłem, ale jeszcze mi 90 dni nie “stuknęlo”. Chciałbym coś ruszyć, ale link nie chodzi. Tak ma być, czy coś nie pykło. Z góry dziękuję za pomoc/odpowiedź.

Hej, u mnie to samo, z tym, ze ja jestem totalnym swiezakiem (od dzisiaj na forum). Login i haslo z forum na stronie “maps” rowniez nie dzialaja, wiec domyslam sie, ze to kwestia uprawnien.

Hej. @Konni Popytam jeszcze.na czacie w Śląskim, bo admin pewnie ma inne tematy do ogarnięcia. Dam znaka, jak coś się dowiem.

Mi portal https://maps.rat-adv.com/ działa poprawnie

Bo to jest prawdopodobnie brak uprawnien do zalogowania u mnie i u Grzegorza. Tu chyba tylko @areen moze pomoc.

@Konni kolega @Przemo-CK obiecał, że sprawdzi. On mnie "wpuszczał " na RATS. Tylko gdzieś teraz na delegacji jest. Czekam spokojnie i dam znaka.

1 polubienie

Dajcie znać jak wam się uda wejść.

1 polubienie

U mnie bez zmian:

1 polubienie