Witam. W zwiazku z tym, ze jestescie fachowcami od jazdy w terenie, powiedzcie jakie opony polecacie do jazdy glownie poza asfaltem
Temat opon jest bardzo wdzięczny. W sensie takim, że potrafimy o tym dyskutować godzinami… Jaki to motocykl ma na nich podróżować? Pytanie o tyle uzasadnione, że nie wiemy o jakiej wadze rozmawiamy. No i jaki rozmiar 18-17 cali z tyłu przód 21? Jeśli to Tenere 750 to w teren polecam tył E09 a przód np Terra Force Mx Mh 90/100/21. Na takim zestawie najlepiej jezdzi mi się T700.
Hehe. Wiadomo temat rzeka. A mój motur to super tenere 750 a kolo 21/90-90, 17/140-80 a pisales pd 90 100 myslisz ze podejdzie bez problemu rozmiar
Zależy od dwóch rzeczy:
- Jaki masz olej
- Jakie masz wentyle. Do offu czy zwykłe
Nie no zaden olej dętka siedzi
Honda XR650L opony tył Mitas C02, przód Dunlop D952 - do offu idealne, ale na asfalcie znikają w oczach…
No i to jest problem bo mniej wiecej zeby dojechac do offu trzeba pokonac ok 20-30 km.
dlatego trzeba się postarać, by rysować takie traki by było czarnego jak najmniej
U siebie w DL 1000 na przodzie mam założone Mitas C-18 (tylna opona koło 19") na tył MOTOZ TRACTIONATOR DESERT H/T w terenie robi to niesamowita robotę w porównaniu do opon pokroju k60 scout czy Pirelli scorpion Rally jest przeskok niesamowity wcześniej latając na tych oponach w piasku czy błocie to była męczarnia teraz motocykl idzie jak po szynach.
Minus Motoz-a to zauważyłam ze na gliniastym podłożu słabo się oczyszcza no i na asfalcie wyje niemiłosiernie na obecna chwile przejechane ok 4 tys km i mam połowę bieżnika mniej więcej połowa tego dystansu to asfalt
Tak lepszy jest ten większy balon zwłaszcza na trawersach. Ten zestaw co pisałem sprawdzi sie też na asfalcie. E09 nie jest idealną agresywną gumą ale nie znika tak szybko jak miękka kostka, są też w rozmiarze 17’. Jest też wersja e09 Dakar ale za twarda.
Ja na tym zestawie latam asfaltem do 160km/h. Nic nie drga bez wyważania.
Przód ma homologację drogową a trzyma zajefajnie nawet w błocie i trawie. Tył się dobrze odpycha. Można jeszcze rozważyć Motoz Tractionator Desert ale są głośniejsze i w błocie gorzej trzymają.
Ciśnienie w oponach bardzo ważne. Jak opona jest twarda jak e09 to tył 1,5 atm a nawet mniej. A z przodu bezpiecznie będzie 2 atm. Można opuścić do 1,8 ale niżej to już duża szansa że na kamieniach przyszczypniesz dętkę.
Opona w terenie musi się bardziej wgryzać, dlatego w terenie musi byc niższe ciśnienie.
Ok spoko dzieki za info. Myslalem ze forum jest martwe ale jednak sie mylilem
Yamaha TT z tyłu uznaję tylko Mitas C-02 STONEKING ogarniam na nim czarne i off.
Na przodzie jakiś CST ale nie jestem do końca zadowolony.
Kolego. Testowałem wiele opon. Wszystko zalezy jak użalasz. Ja mam opony na Max 500-1000 km.
Najtrwalsza opona 70%off 30% asfalt to dunlop Rally RAID d908 tył. Przod jest Ok, ale przy ciężkim KTM 1290 się szybko zużył. Nadmieniam, ze jak kupisz oponę gęsta która będzie się mało zużywała l, to w błocie czy śliskim nie polatasz.
Fajna opcja tez jest metzeler enduro Extreme na tył a na przod dunlop mx33 lub michelin medium 90-100-21
Ja na takich latam. Dobra trakcja na błocie trawie kamieniach. Nie wiem czym latasz, ale wyżej wymienione opony dedykowane są do dętek