Początkiem grudnia wybrałem się na objazd po Maroku. Trasa mieszana jakieś 60/40 lekki off/asfalt. Temperatura od -7 w wysokim Atlasie po 30 na Saharze. Trasę przemierzyłem na wypożyczonym KTM-ie 390 adv w Marrakeszu.
Link do tracka po którym jechałem: Viewing Trace Morocco_track.gpx | OpenStreetMap
Wow! Ile kosztował Cie wynajem motocykla?
60 euro za dzień + 300 euro wadium zwrotnego jak wróci cały
Cała impreza wynajęcie piździka, benzyna, loty, noclegi i jedzenie wyszło około 11k PLN
Dalo by sie taka trase zrobic z plecaczkiem na gs?
Raczej nie, w górach się jedzie po dużej ilości luźnych kamieni. Kilka razy dobrze zahaczyłem płytą.
Wybieram się w tę okolicę F800GS i zastanawiam się czy w ten teren jechać z kuframi alu czy spróbować się spakować w miękką torbę. Kufry są świetne na asfalt, ale mam nienajlepsze wspomnienia z bezdroży rumuńskich, gdzie waga kufrów nie pomagała w manewrowaniu.
Na zdjęciu widzę, że miałeś dwie miękkie torby, ale może jakieś spostrzeżenia którymi mógłbyś się podzielić ?
Ja się w zasadzie przesiadłem na miękkie torby bo często wjeżdżam gdzieś poza asfalt, a tam zdarza się wyrwać jakiegoś paciaka. Nawet jak się przedrze torba to łatwiej ją zmotać srebrną taśmą niż kufer aluminowy.
Miałem już sytuacje że pękł kufer aluminiowy i polepienie tego to drama żeby do domu dojechać
śmigam za miesiąc, ale na cięższym adv, chociaz nad 300 zacząłem sie zastanawiać po twoim wpisie
Dasz jakieś praktyczne rady wyjazdowe ?
Uważaj na dzieciaki, a tak to polecam odwiedzić Agoudal, Imilchili, Merzouge oraz Mahamid. Dodatkowo nie daj się naciągnąć na wycieczkę
Da się. Byłem w Maroko 7 razy. Mogą być miejsca, gdzie plecaczek będzie musiał przejść na piechotę ale to będzie po 100 czy 200 m. Byłem ze znajomymi, którzy we dwójkę jechali na AT1000. Jechlismy przez góry Atlas i korytami rzek. Dasz radę
Super traska!
Ja byłem w Maroku w 2014 w maju. Na południu było już ciut za gorąco.
To było zaraz jak kupiłem KTM 1190R (pojechałem na kołach z W-wy
Wrzucam mój GPXz 2014 roku (7,4 MB)