Jeśli mielibyśmy wyznaczać gdzieś kolejne tracki, to byłoby super planować je w okolicach Płocka, Płońska, Ciechanowa, Ostrołęki, Siedlec i Radomia.
Okolice Warszawy są już dość ładnie pokryte.
Gdybyśmy sięgnęli dalej wewnątrz województwa, to moglibyśmy potem pokombinować ładne, dłuższe trasy.
Obecniebpracuje aby to systemowo pokazywac na mapach
Jest szansa ze w ciagu rygodnia sie z tym uporam
Aktualizacja na razie byla by co tydzien
A docelowo codziennie w nocy
A jeszcze,
Musze przemyslec, ale chyba bym przenisl ten watek do dyskusji o serwisie
Mamy obecnie narzedzie wczytujace topiki z kategorii a ono zaklada ze wzystkie poeinny miec gpxa
Wydaje mi się, że należałoby się w pierwszej kolejności skupić na legalizacji i zatwierdzeniu tras, które już obecnie są na forum. W mazowieckim mamy prawie 50 tras w sekcji “trasy od nowych użytkowników” i całe zero w sekcji “zatwierdzone”. Tutaj żaden skrypt, algorytm czy wizualizacja niestety nie pomoże. Trasy muszą być po prostu bezlitośnie katowane przez kartografów a potem przez zwiadowców, bo powstaje wąskie gardło na podstawowym procesie stanowiącym bazę do funkcjonowania RATs, który powinien działać szybko i sprawnie, a działa słabo i powolnie. Status na chwilę obecną dla mazowieckiego w dziale “trasy od nowych użytkowników” wygląda następująco:
Mamy ponad 1,900 km do objechania, przy czym @person robi super robotę i przegląda sukcesywnie trasy aby pchać je dalej. Zwiad z kolei praktycznie nie istnieje.
Mam to w planach, tylko najpierw chcę skończyć przeglądanie i porządkowanie statusów we wszystkich województwach. Zostało mi jeszcze tylko świętokrzyskie i Polska.
Inna sprawa, że zrekrutować zaangażowane osoby, które będa miały na tyle motywacji aby zrozumieć zasady i przygotować dobrze opisany zwiad, nie będzie łatwo. Należałoby opracować moim zdaniem jakiś “podręcznik zwiadowcy” który opisze:
cel - po co robimy zwiad?
narzędzia - z jakich korzystać i dlaczego? (tu mam na myśli w szczególności coś, co będzie rejestrowało trasę oraz przypisywało zdjęcia do lokalizacji, tak jak ja robię na calimoto)
na co zwrócić uwagę?
jak opisać zwiad w sposób, który będzie zrozumiały dla autora, umożliwiający łatwe naniesienie zmian do trasy?
Może jest chętny, który by się podjął opracowania takiego poradnika? Chętnie wyjaśnię na callu jak się do tego zabrać.
Na chwilę obecną status wszystkich województw wygląda jak poniżej. Potrzeba zarówno zwiadowców jak i kartografów, a nawet osób, które podejmą trasy które nazywam “porzuconymi” tzn. autor coś kiedyś wrzucił, wywiązała się jakaś dyskusja która następnie zdechła, a autor nie zajmuje się już trasą.
A co byście powiedzieli na takie sesje legalizacji online. Mam na myśli, że jak jakiś kartograf siedzi i ogarnia tracka, to żeby robił to na żywo w Google Meets, wcześniej to oczywiście ogłaszając jako jakieś wydarzenie czy coś w tym stylu. Myślę, że mogłoby to zwiększyć świadomość osób, które dopiero zaczynają zabawę z planowaniem tras i razem ze zbudowaniem takiej świadomości, kartografowie mieliby mniej roboty… Myślicie, że mogłoby to zażreć?
Myślę, że jest szansa. Jak z każdym pomysłem, musi się znaleźć ktoś, komu się “będzie chciało”, następnie przetestować, i jak zadziała to kontynuować, a jak nie to odpuścić.
Drugą sprawą jest komunikacja tzn. pokazywanie użytkownikom że “coś się dzieje” np. poprzez wpisy na facebooku.
Ja mam jeszcze kilka innych pomysłów np.:
w celu udrożnienia korka na zwiadzie, organizacja “promocji” w stylu “za przejechanie 400 km tras ze statusem dla zwiadowcy oraz umieszczenie raportów spełniających kryteria jakościowe, dostajesz dostęp do autostrad, nawet, jeżeli nie masz żadnej własnej trasy”
w celu popchnięcia tras “porzuconych” umożliwienie innym użytkownikom podjęcia i dokończenia trasy gdzie autor np. od 60 dni nie wykazuje żadnych oznak aktywności, a wypowiedział się np. kartograf albo nawet ktoś objechał trase i zidentyfikował miejsca do poprawy
Wszystkie póki co sobie zapisuję, do momentu doprowadzenia statusów do porządku.
Taka promocja dla Zwiadowców, dla których strona wyznaczania tras jest blokadą do wejścia w forum, ale z przyjemnością zrobiliby zwiady, to może odkorkować obecne i przyszłe zatory na forach.
Aktualnie, rysowanie i wytyczanie tras za pomocą narzędzi RATs, to pryszcz. Jak jeszcze dojdzie automat do sprawdzania legalizacji to jeszcze szybciej pójdzie z trasami od osób, którzy nie są dobre w “legalności”.
Patrząc na to jak szybko udało się zalegalizować nowy TET a wcześniej autostrady to jest potencjał w sile zwiadu. Może jakaś promocja dla tych osób odblokowałaby trochę zatory legalizacyjne.
Tym bardziej, że w dziale, do którego nowi użytkownicy nie mają dostępu (wyższy poziom uprawnień) leżą koleje trasy do zwiadu i sprawdzenia.
Podbijam temat aktywizacji “Zwiadu” bo jestem przypadkiem, o którym piszecie. Bez interwencji temat niedokończonych statusów tras będzie się tylko pogłębiał (liczby przytoczone przez Piotra na ostatnim Zlocie były bardzo wymowne).
Przydatność dla RATs można wykazywać na różne pożyteczne sposoby. Np. ja, na forum jestem od niedawna, kartograf ze mnie żaden, ale chętnie robię zwiady. Tras “od nowych użytkowników” jest dużo. Podczas ich przeglądania widzę, że większość czeka na zwiad czasami miesiącami.
Nie chciałbym sytuacji, w której widząc zbliżający się termin 3 miesięcy, wrzucam jakąś trasę na siłę tylko po to żeby się “załapać”. W innym scenariuszu ograniczenie mi dostępu do forum i uniemożliwienie dalszej współpracy przy zwiadzie i domykaniu kolejnych tras byłoby działaniem przeciwnym do tego co chcemy razem osiągnąć - więcej legalnych, sprawdzonych tras.
Pomysł @mbaginski z alternatywą dla ścieżki specjalistycznej - Zwiadowca tj. np 400km tras (jako ekwiwalent wrzucenia trasy dla nowych) to ciekawy i praktyczny pomysł na rozładowanie kolejki tras do weryfikacji. Pozwoli też dopuścić większe grono sprawdzonych Zwiadowców do oczekujących na zwiad tras w niedostępnej dla młodych części forum.
Patrząc z boku na RATs jego społeczność bardzo szybko się rozwija a zasoby tras rosną. O ile na początku budowana była masa (trasy) to obecnie warto część uwagi poświęcić rzeźbie (jakość tras i weryfikacja). Kartograf, Zwiadowca - pięknie się różnimy, ale jeden drugiemu jest tak samo potrzebny.
Dlatego zachęcam do przemyślenia, a najlepiej wdrożenia takiej opcji. Nawet jako eksperyment.
Zgadzam się z przedmówcą. Moja historia na RAT’s wygląda następująco:
Na początku wrzuciłem 5 tras, które osobiście kilkukrotnie przejechałem. Oczywiście poległem w temacie legalności - część z tych tras albo ogarnąłem, albo ogarnę, albo napisałem że raczej nie widzę sensu jej legalizacji.
Natomiast niezależnie od tego objechałem 4 trasy, które znalazłem na forum i które mi przypasowały. Jedną z nich był łącznik TET jeszcze przed publikacją. Podzieliłem się swoimi uwagami przez co nieopatrznie załapałem się jako “nieoficjalny zwiadowca” tej trasy przyczyniając się troszkę do przyspieszenia jej publikacji. Frajdę miałem jak cholera
Niecałe dwa tygodnie temu zrobiłem podobnie z trasą wokół Kielc - uwagi napisałem w dedykowanym trasie wątku.
Uwag do trzeciej trasy nie zdążyłem wpisać bo w międzyczasie dwie inne osoby tą trasę objechały (okolice Kampinosu) i już nie było co dodawać
Uwagi do czwartej trasy (Łowicz, Wyszogród, Kampinos) mam nadzieje wpisać w ciągu kolejnych dni jak tylko znajdę trochę czasu.
Opisuję to wszystko aby pokazać że pewnie są osoby, które w swoich okolicach mogłyby porobić zwiady na takiej zasadzie jak ja to zrobiłem - czyli mniejszy lub większy spontan. Dla mnie to są jednodniowe wyjazdy gdy mam szanse wyrwać się z domu.
I też miałem zagwozdkę czy jak nie wyrobię się z pełnym opracowaniem swoich tracków to czy dostanę/utrzymam uprawnienia czy tez wylecę z forum?
Podejrzewam że takich jak ja jest na forum więcej i może warto przemyśleć kwestię dostępu za pomoc w fizycznym objechaniu wrzuconych na forum tras? Bo to jest chyba najbardziej pracochłonna część RATowskiej roboty