Legalność przejazdów przez lasy

Cześć,
jak rozumiem w przypadku gdy droga powiatowa nie asfaltowa przebiega przez lasy państwowe jak poniżej to mogę nią jechać? Rozumiem, że tak. Co jeżeli kończy się Ona w połowie lasu i dalej idzie droga offroudowa? Mogę nią jechać aż wyjadę z lasu czy powinienem zawrócić?

Jeśli dalszy ciąg jest w LP, i nie ma znaku udostępnienia, to legalnie nie możesz kontynuować. Ten kawałek powiatowy (czy gminy) czasem też bywa niedostępny (może np. być postawiony zakaz przez zarządcę drogi).

Ajjjj z tymi Lasami Państwowymi…

1 polubienie

Witajcie, mam analogiczny przypadek. Na Podlasiu wg QGIS jest wiele takich rozwiązań administracyjnych - o czym przekonałem się robiąc swojego pierwszego tracka. Tzn. drogi lokalne i polne przebiegające przez LP do terenów prywatnych, pól oraz lasów prywatnych. Czy uważacie ,że taka droga jet legalna? (teren wokół drogi jest wycięty z administracyjnej mapy LP) - w praktyce nie ma żadnych zakazów ani ograniczeń. Ruch lokalny odbywa się bez ograniczeń. Droga prowadzi przez LP do m.in oznakowanych przejazdów kolejowych. Zerknijcie na screena:

wgląda to na wydzielenie pod drogę oraz jest tam oznaczona droga więc uznał bym to za legal.
dla pewności powiedz gdzie to jest dokładnie .

droga idzie poza wydzieleniem czyli co do zasady legal. Piszę co do zasady bo czasem są lokalne uwarunkowania w terenie i raczej trzeba to respektować.

Generalnie okolice Czeremchy i Miedwieżyk (podlaskie pod samą granicą z BY)

• takich sytuacji jest tam znacznie więcej wg QGIS, a ruch lokalny z obserwacji intensywny (nie tylko ciągniki rolnicze i dojazd do pól). Wiec to raczej nie błąd, wyświetlania obszarów.
    PS: Pisze z doświadczenia gdyż tam są głównie lasy prywatne (często tam jeżdżę) moje rodzinne strony. Dopiero dzięki QGIS zorientowałem się, że są tam wciąż LP. Ergo traktuję to jako legal - w czerwcu tam będę ponownie, spróbuję pogadać z nadleśnictwem i ustalić interpretacje u źródła.

Bardzo często zdarzają się takie wydzielenia na mapie całego kraju, myślę że właśnie dlatego jest to wydzielone aby można było legalnie tamtędy przejechać nawet jeśli nie jest to droga gminna czy powiatowa (o ile znaki nie mówią inaczej). W razie Wu zawsze można przy strażniku wyciągnąć apkę mBDL i pokazać, że dana droga jest poza terenem LP i raczej powinno dać się dogadać. :wink:

czekam na ten moment jak kiedyś sprawa stanie na ostrzu noża i trafi do sądu. A sąd: “a w doopie mam wydzielina LP jak z lewej masz las i z prawej masz las to jesteś w lesie i basta.”
Oby to się nie wydarzyło.

Oby, ale nigdy nie mów nigdy… :sweat_smile: Chociaż w moim odczuciu to już by było takie perfidne, że równie dobrze mogliby nas ścigać za samo przejechanie asfaltem obok lasu, no bo skoro mamy opony terenowe to już mogłem przecież pomyśleć o rozjeżdżaniu nielegalnie lasu, który był obok… itd itp :grin:

E tam, gadanie takie. Jest tona dróg gminnych przechodzących przez las i ten las prawie włazi na drogę. Musieli by wszystkie pozamykać.

1 polubienie

co innego droga gminna nieutwardzona która idzie “przez las” a co innego coś co nie jest drogą publiczną a idzie “przez las”.
I ontej drugiej sytuacji pisałem wcześniej.
Ale dobra po żyjemy zobaczymy. A nóż widelec sąd przyklepie obecną wytyczną :slight_smile: