Cześć,
Kupiłem 890tkę z myślą o offowych podróżach i wyjazdach na rajdy na orientację (bez dzikiej walki o czas). Zastanawiam się jak bardzo potrzeba ten motocykl zmodyfikować, żeby było ok. Kilka pytań na początek:
Zastanawiam się czy to moto potrzebuje gmole? KTM ich nie oferuje, co już jest dziwne.
Kupiłem nawigację Carpe-Iter. Jest duża!! Fabryczne mocowanie na GPS nie daje rady. A nie chcę kupować całej wieży za tysiące monet. Ktoś ma jakieś inne rozwiązanie?
Jakie inne osłony stosujecie i uważacie za ważne/konieczne?
Czy jeździcie na fabrycznym filtrze powietrza, czy tym mokrym?
Też zauważyłem, że za dużo ich w terenie nie widać jeszcze, więc większość to bulwarówki No ale ja go nie po to kupiłem. Mam nadzieję, że będzie służył dobrze
Dzięki. Ładnie wygląda. A z gmolami zamontowałeś, bo wiesz, że są potrzebne, czy asekuracyjnie? Ja właśnie planuję na razie nie montować, bo podobno fabrycznie jest ok z tymi osłonami baku. Wiadomo, nie przy szlifie na asfalcie
Z navi poszedłem w Carpe-Iter, ale fabryczne mocowanie KTMa jest dramatyczne i ostatecznie spawałem z aluminium swoje. Pięknie może nie wygląda ale jak na razie się sprawdza.
Stelaży i kufrów też nie chcę. Poszedłem w sakwy Mosko, ale jeszcze nie testowane. Jak wszystko będzie jak należy to wtedy napiszę jak wrażenia i czy warto.
Jak zamontuję sakwy to zrobię foty. Na razie to w zasadzie nie mam.
Manetki grzane zamówione, te ze sterowaniem z kompa.
Navi Carpe-Iter się jak na razie sprawdza super. Mam z kontrolerem adventure: Carpe Iter Controllers – Carpe Iter
Na dobrą sprawę to tablet na androidzie z DMD2. Elegancka appka jeśli chodzi o jazdę po GPX i roadbook.
Hej. Mam 890r. Od maja 2021. Przebieg 21 tys. km. Miałem już kilka innych motocykli w tym też terenowe. Ten KTM to najlepsze moto jakim jeździłem biorąc pod uwagę właściwości jezdne, składanie w zakretach, manewrowość, przyspieszenie.
Zastanawiam się czy to moto potrzebuje gmole? KTM ich nie oferuje, co już jest dziwne.
To właśnie w ogóle nie jest dziwne, moto zostało tak zaprojektowane, że gmoli nie potrzebujesz. Ja właśnie dlatego wybrałem 890r, mi motocykle z gmolami się nie podobają. Np Honda AT z gmolami traci bardzo, Tenere też bez gmoli wygląda lepiej. Zaliczyłem już kilka gleb na tym moto. Jedną w piachu solidną przy prędkości ponad 50 km/h, po upadku byłem 5 metrów od moto . Ponieważ nie jeżdżę w terenie skalistym to olałem wzmocnienie tych plastików pod bakiem. Nigdy nic mi się tam nie połamało (KTM ma teraz dostępną jednoczęściową osłonę, dużą alu), oryginalna aluminiowa osłona owszem jest cienka i się wygina czasem ale wg mnie o to właśnie chodzi, że coś się poddaje i amortyzuje a nie wyrywa i upierdala śróby czy mocowania z bloku silnika.
Kupiłem nawigację Carpe-Iter. Jest duża!! Fabryczne mocowanie na GPS nie daje rady. A nie chcę kupować całej wieży za tysiące monet. Ktoś ma jakieś inne rozwiązanie?
Tutaj masz trochę problem, bo właśnie mocowanie lampy jest słabe w 890r i to chyba jego najsłabszy punkt, to jest element, który mi się w jednym miejscu ułamał podczas tej gleby w piachu. Po tym dokupiłem metalowe wzmocnienie. Dlatego na konstrukcje lampy nic nie montuje, żeby nie dociążać, tylko na kierę. Chyba w 890r 2023 jest to wzmocnione.
Jakie inne osłony stosujecie i uważacie za ważne/konieczne?
890r 21-22 wzmocnienie mocowania lampy przy ramie.
Czy jeździcie na fabrycznym filtrze powietrza, czy tym mokrym?
Tylko suchy, wymieniam raz na rok. Mokry mam w exc-f 350 ale to inna bajka.
Stopka centralna potrzebna, czy nie?
Generalnie stopka centralna w moto, które jeździ w terenie jest bez sensu, moja opinia podkreślam. Na wybojach napierdala tam i z powrotem, dodaje wagi. Aspekt łatwego czyszczenia do mnie nie przemawia. To jest terenowe moto, nie jest łatwe w utrzymaniu z założenia. W szosowych moto zawsze miałem centralna stopkę, w terenowych nie.
Pięknie może nie wygląda, bo to moje pierwsze spawanie Alu, ale jak na razie się sprawdza, a już trochę km offem zrobiłem. Trochę dopieszczę, pomaluję na czarno i będzie.
Co jeszcze jest potrzebne z tego co widzę, to osłona, żeby spod przedniego koła syf nie leciał na silnik i wydech. Wczoraj mi się słoma zebrana zaczęła jarać