Jaki śpiwór na wyjazd motocyklem

Cześć.
Idzie lato więc myślę temat turystyki motocyklowej rusza :smiley: Jest tutaj wielu doświadczonych podróżników po bezdrożach. Jakie śpiwory (niewielkie po spakowaniu) możecie polecić na wyjazdy ?

Jeśli na lato, to polecam Snugpak Jungle Bag. Świetnie się pakuje i kompresuje, dobrze wykonany, dość tani, ma moskitierę (nie korzystałem, ale ma ;)), materiał antybakteryjny, ale temperaturowo to typowo letni śpiwór. Ja jestem ciepłolubny, to dla mnie okolice 10 stopni to minimum. Spałem w 6 stopniach niedaleko bagien, to rano byłem skostniały.

1 polubienie

Wiesz lato latem, ale jeśli trochę więcej jeździsz to i tak trzeba mieć śpiwór z komfortem poniżej 0C. W konkretnych górach taka temperatura to norma nocą.
Od lat używam puchówki od Yeti/Aura, z komfortem -5C, prałem ją dwa razy i jest git. taki śpiwór waży zwykle około 1 kg i kosztuje 900-1200pln (warto np. poczekać na promocję -30% w Skalniku)
Odradzam śpiwory puchowe syntetyczne - miałem dwa i po około 3 latach mocno straciły swoje parametry izolacji.

Witam,

Polecam cokolwiek z naturalnego puchu (najlepiej polskiej produkcji). Płacisz raz więcej i masz na pół życia. Połowa wagi i objętości syntetyka. Tak jak wiele osób przede mną, przerobiłem wiele syntetyków zanim kupiłem puchowe… i żałuję że tak późno. Jedynie nie kupuj niesprawdzonych Chińczyków. Moje optimum to letni śpiwór z komfortem do +5 oraz zimowy do -5. Jeśli temperatura spada poniżej -5 to biorę oba i wkładam jeden w drugi… mój rekord to komfortowy sen przy -13. Uwaga: mata na której śpisz jest tak samo ważna (i droga) jak śpiwór… inaczej zmarzniesz z najlepszym śpiworem. Polecam materace dmuchane z R=4, lub coś w tych okolicach. Szukaj informacji na portalach górskich i bushcraftowych… tam są specjaliści :grin:.

Pozdrawiam
Janusz

1 polubienie